Her om dagen hadde vi et av våre månedlige “økonomimøter.” Hvis man kan kalle det er møte når man slenger seg på sofaen med pcen og snakker om hvordan det gikk med økonomien sist måned og hva vi skal fokusere på fremover.

Uansett, der snakket vi om boliglånet vårt. Vi har en relativ høy belåningsgrad og det gjør vondt i økonomihjertene våre. Nå som renta er lav betaler vi jo mindre til banken hver måned enn når renta er høy, nettopp fordi renten utgjør en såpass stor del av innbetalingene. Tidligere har vi tenkt at det er bedre å spare de ekstra kronene vi sparer på at renta er lav i en form som gir høyere avkastning. Da har vi også en buffer å ta av hvis det skulle knipe når renta settes opp.

Etter inspirasjon fra Metts blogg har vi derimot fått øynene opp for hvor mye vi sparer på sikt ved å betale høyere avdrag på lånet vårt hver måned. Det vi sparer da er fremtidige rentekostnader vi ikke må betale, pluss at jo mer vi betaler inn på lånet jo mindre er det å betale renter på. Jo mer man betaler ekstra i måneden, jo kortere nedbetalingstid får man og da sparer man på renteutgifter.

Vi har et lån på ca 5.500.000,- og en rente på 2,25% og 29 år igjen av nedbetalingtiden. Ved å betale 1000,- ekstra på boliglånet hver måned korter vi ned betalingstiden med 1 år og 9 måneder, noe som tilsvarer 132.931,- spart i renteutgifter gitt at renta holder seg på samme nivå. Betaler vi 2000,- ekstra hver måned korter vi ned tiden med 3 år og 4 måneder og sparer 248.910,-.

Det er mye penger! Nå som renta er så lav, så får man høyere avkastning i fond, men dette er en sikker investering og tanken på å gjøre seg gjeldsfri på kortere tid er veldig tilfredsstillende for oss.

Så om det lønner seg eller ikke, det kan diskuteres – for oss er det motivasjonen som er viktig.

Vi har ikke bestemt oss for om vi skal gjøre det enda, det går jo i så fall på bekostning av noe annet vi sparer til så vi må tenke litt.

Hvis du vil regne ut hvor mye du sparer ved å betale ekstra på ditt boliglån har Metts blogg en god utregning her.

Er det noen av dere som betaler ekstra på boliglånet og hva er i så fall deres erfaring med det?

One thought on “Sparer man på rask nedbetaling av lån?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s